tirsdag 2. august 2011

Første trening etter nye planer

Store deler av kvelden har jeg sittet og planlagt Ellies trening. Jeg er ikke i boks, men er godt på vei. Grunnferdigheter er satt opp, hvor jeg har inkludert freestyle sammen med de 19 grunnferdighetene for lydighet og bruks. Vurderer også å putte inn litt agility inn her, for det er mye mulig jeg tar opp det etterhvert, men foreløpig er ikke det realistisk i forhold til tiden, og det er mange andre ting som må på plass før den tid.

Et annet viktig mål er å få på plass hverdagslydigheten. Gå penere i bånd, ikke gå etter meg hele tiden/gå oppå meg, hilsetrening, forstå at en beskjed er en beskjed må være konsekvent, slik at det ikke er tvil om at ned fra sofaen ikke inkluderer å hoppe opp i sofaen etter 1 sekund), bedre oppførsel i matfatet, bare for å nevne noe. Ellie er egentlig ganske lydhør, men hun mangler en god dose selkontroll, og hun vil gjerne styre hele bøtteballetten selv...

Det vi har jobbet med i dag, er helt grunnleggende ferdigheter hun egentlig kan ganske godt fra før. Litt finpuss bare, og så ønsket jeg å få en bekreftelse på at de fungerer tilfredsstillende:
 • Kontakt:: Stå foran meg og se opp er ikke noe problem, men da jeg skulle bevege meg bakover slet hun litt. Gå og se opp samtidig? Her måp jeg jobbe en god del mer. Hun ble også meget raskt opptatt av hvor godbitene kom fra, slik at jeg var nødt til å ha godbiter i begge lommer og bytte på. Ser tydelig at jeg må jobbe mer konkret med å få fokus vekk fra lommer og godbithender før det får satt seg skikkelig.
 • Target: Target stick er ikke noe problem, det kan hun. Target på hender er også greit, men hun har en lei tendens til å bruke munnen, enten med å slikke eller gape over hånden min. Det blir fort en meget slimete affære!
 • Sitt foran fører er hun meget god på, egentlig. Men hun har en litt dårlig vane hver gang hun setter seg, nemlig lyd. Enten piping eller et bjeff. Fikk til et par stille repetisjoner helt på slutten, og det er en trend jeg satser på å fortsette meg.
Ellers har hun blitt veldig flink til å bli liggende mellom øktene. Nå kunne jeg gå fra henne og hun ble liggende hele tiden. Måtte ta en runde med at det går an å klappe henne uten at hun hopper opp og blir helt ør. Hun fikk beskjed om å sette seg, og så begynte jeg rolig å klappe henne. Reiste hun seg opp eller begynte å klenge, bare stoppet jeg og snudde meg vekk. Etter en stund kunne jeg klø henne skikkelig, og hun satt stille. Selv med rask fremgang, mistenker jeg at jeg nok må gjenta dette endel ganger før det synker helt inn....

Ellie har også hatt litt matproblemer siden hun kom hit, nemlig heftig forsvar av maten. Ganske kjapt avslørte jeg det som ren bullshit, spesielt da hun forsøkte å knurre til meg når jeg kom med maten. Hun har nemlig en forhistorie med å knurre når hun vil ha viljen sin, og det var helt tydelig at det var det som var saken her. Jeg har jobbet med skikkelig matforsvar tidligere. Iko var veldig ille i flere år, har bitt meg flere ganger, og forsvarte alt som kunne ligne mat. Med han var fremgangsmåten tillit og tålmodighet. Han lærte at jeg ikke var ute etter å ta den vanlige maten sin, og hadde han stjålet noe han ikke fikk ta, vanket det alltid noe bedre hvis jeg fikk bytte. Nå kan jeg grave mat ut av munnen hans. Jeg forsøkte et par ganger å hive godbiter i skåla til Ellie, men hun viste ikke andre tegn enn å knurre og glefse. Selv om fikk spise i eget rom/ute, holdt hun på. Jeg lover at det var helt grusomt å høre på! Jeg snakket litt med Tatjana, som har hatt henne en liten stund før meg, og utifra den samtalen bestemte jeg meg for noe jeg aldri noensinne ville gjort med en hund som har et ekte matforsvar! Jeg satt matskålen ut på gårdsplassen, og tok Ellie med ut i bånd. Da hun knurret, tok jeg henne bare vekk fra maten, og etter to repetisjoner, var det helt tyst. Hun forsøkte seg også flere ganger før hun fikk mat, så da var det bare å vente til hun kunne oppføre seg. En hund med matforsvar vil bare forsvare det som tilhører den, foreløpig var maten min, og den kan ingen knurre ut av hånden min! Det skal bli spennende å se hvor dette ender. Og vær så snill, do not try this at home. Sannsynligheten for at din hund knurrer ved maten av samme årsak som Ellie, er forsvinnende liten.

Frekja har også fått seg en liten treningsøkt forresten. Vi jobbet med slutten av programmet, og hun er veldig ivrig. Nå forsøkte vi mest på å se hvordan tingene vil kunne fungere. Det ser lovende ut, men det er jo tross alt i gårdsplassen her hjemme. Under press er det nok noe helt annet! Men vi jobber med godt mot. Klarer vi å ha fokus, vil iallefall første del av programmet fungere, da det er ting hun kan fra før... Jeg grugleder meg litt allerede,,,

2 kommentarer:

 1. Er så glad for at Ellie bor hos deg :) Du gir ikke opp og du vet hvordan du skal jobbe med ting :)

  Jeg tror Ellie er ei sånn frøken som hele tiden prøver å finne nye måter å få vilja si på... Her skrapet hun på dører og vinduer for å få vilja si, noe hun ikke gjorde hos eier... Det "matforsvaret" hennes tror jeg bare er enda en metode for henne til å sjefe litt..

  SvarSlett
 2. Jeg er veldig glad for å kunne følge med på din trening med Ellie og det er gøy å lese om alle planene deres.

  Ellie hadde aldri noe behov for å forsvare maten sin her hjemme, men når vi besøkte min mor som også har en hund, så lærte hun det av mammas hund. Men hun har aldri bitt noen, så det er nok bare for å tøffe seg litt.

  Jeg gleder meg til å følge dere videre og jeg håper at jeg en dag, når tiden er inne kan få se henne igjen. Jeg savner henne hver dag, men etter at jeg ble gravid så ble hun rett og slet litt for mye for meg. Hun er veldig bortskjemt og var veldig avhenging av meg. Med en liten baby i hus ville det dessverre blitt for mye. Er derfor veldig glad Ingar Marie og Tatjana fant deg til å overta henne.

  Lykke til videre og jeg følger spent med.

  Mvh
  Kaja Evensen (Tidligere eier)

  SvarSlett

Takk for at du kom en tur på besøk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære innlegg